Seniorföreningens julfest har under många år haft sin egen bestämda tradition. Det började i Bullerbyn i Garnisonen, som för lite mer än 10 är sedan blev för liten. Vi var då många 40-talister som blev nya medlemmar i föreningen. En ny lokal blev Drakenbergssalen, som kunde hyras till låg avgift från Stockholms stads äldreförvaltning. Vi bjöd på en jultallrik med lite varierande kvalitet genom åren, vin och öl samt kaffe och pepparkaka. Ett stående inslag i jultraditionen var musikalisk underhållning med trion H2O, där Olle Nyman var länken till SCB. Efter Olles bortgång tag hans bror Hans över och förvaltade traditionen på ett utmärkt sätt. Julfesten kunde genomföras med låga avgifter, men det var en hel del jobb för styrelsen. Det handlade om att bära bord och stolar, duka borden, köpa och transportera ett stort antal vinboxar och ordna lotterier. Med hjälp av aktiva medlemmar så gick det alltid bra. De många deltagarna trivdes och återkom år efter år.
En lite gråmulen och kall dag – den första kalla dagen på länge – träffades 23 SCB-seniorer på Djurgården för att besöka det relativt nya museet VRAK, som tillsammans med Vasamuseet är en del av SMTM, dvs. Statens maritima och transporthistoriska museer.
Vi visades runt av mycket historiekunniga och trevliga guider och fick lära oss mycket om allt som rör Östersjön och de dolda skatter som finns på botten. Det går ju inte så bra att visa upp gamla vrak i museimiljö (förutom Vasa), så den allra modernaste digitala tekniken används för att åskådliggöra vilka dessa skatter är – och inte bara digital teknik!
Mattan på golvet i den stora salen på bottenvåningen ser ut som botten på vraket Resande man, vars fascinerande historia vi fick höra berättas om.
Förutom historia om gamla tider kan man på museet med hjälp av 3D-teknik själv prova på att vara dykare och simma omkring på Östersjöns botten. En annan utställning visar hur marinarkeologiskt arbete går till.
Ett besök på VRAK kan varmt rekommenderas!
Gunilla Davidsson
Vi var 16 förväntansfulla SCB-seniorer som samlades för att lyssna på vår inbjudne talareGabriel Romanus, som har haft ett långt och spännande yrkesliv i det offentliga Sverige ochdå räknar vi också in Systembolaget. I entrén före mötet träffade Gabriel en av sina SCB-kollegor från sin SCB-tid. Det var mer än 50 år sedan Gabriel och Lars Berglund hade arbetat ihop på SCB, så det blev ett möte som gladde dem båda......
Det var en mulen dag med lätt regn, den 27 september, som16 förväntansfulla SCB-seniorer steg ombord på Ocean Bus för en tur på land och vatten i Stockholms innerstad. Här var det verkligen fråga om att stiga ombord, fem branta trappsteg för att komma på plats i bussen, som är en ombyggd och påbyggd Volvo lastbil och utrustad med både säkerhetsbälten och flytvästar. Starten gick vid Operan för vidare färd ut mot Djurgården och ned i vattnet med en splash för en rundtur i Nybroviken och åter på fast mark tillbaka mot city.
Vi fick en intressant tur med en underhållande guide, som kunde berätta om både de traditionella sevärdheterna utefter vår färd och en och annan anekdot och t.ex. vilka kända personer som har bott eller bor på Strandvägen. En nyhet för mig var den norska flaggan på Kastellholmen. Sedan mitten på 1600-talet är den svenska örlogsflaggan hissad på kastellet. Detta visar att Sverige är i fred och inte underkastad utländskt styre. Den 17 maj 1996 vajade dock den norska flaggan på kastellet. Oroliga medborgare hörde av sig till försvarsmakten. Det var några glada norska studenter, som firade sin nationaldag med detta skämt. Säkerheten har därefter förbättrats. Örlogsflaggan hissas fortfarande varje dag.
Vi kunde nöjda lämna bussen vid Operan och fortsätta med en fika på stan. Regnet hade nu upphört.
Anders Rickardsson
2022-09-27
Svenska kvinnliga pionjärer
Den 20:e april hade SCB-seniorerna i Stockholm möjlighet för första gången på länge att träffas för att lyssna på ett före- drag. Pandemin har ju i hög grad dessvärre påverkat vår verksamhet, men förhopp- ningsvis ska vi nu kunna ha fler gemen- samma aktiviteter av olika slag.
Den här gången hade vi det stora nöjet att lyssna på Eva-Karin Gyllenberg, journalist på DN som numera mest skriver om Stockholm och svarar på läsarfrågor om Stockholm. Förutom sitt jobb som journalist, skriver hon böcker.
Den senast utgivna heter ”Svenska kvinnliga pionjärer – från Agnes till Wilhelmina”. Själv var hon också en pionjär då hon som ung kom till DN som deras första kvinnliga sportjournalist.
I den nya boken presenterar hon 40 pionjärer inom vitt skilda områden och från olika tidsepoker. Några av dessa kvinnor hade hon valt ut för att i ord och bild låta oss ta del av deras gärningar.
Eva-Karin är en fascinerande och engagerande berättare och gjorde vår eftermiddag till ett sant nöje. Eftersom de som ville också där och då kunde köpa hennes bok, är vi nu många som får nya kunskaper om åtminstone 40 kvinnliga pionjärer i Sverige!
Gunilla Davidsson
Det var en vacker vårdag, den 18 maj, då SCB-seniorerna fick en guidad visning av den omtalade och fina utställningen Swedish Grace Vi var 25 seniorer som mött upp och delades på två mindre grupper. Numera sker guidning också med hjälp av modern teknik. Vi fick alla hörlurar och alla kunde höra perfekt vad guiden hade att förmedla. Det var en trevlig och kunnig guide i min grupp.
Utställningen gav en bred presentation av den visuella kulturen i 1920-talets Sverige. Här fanns konst, design, film och mode. Många av utställningsföremålen bland möbler och konsthantverk kändes moderna även för oss idag.
Utställingen speglar konst och design i 1920-talets Sverige. Epoken har kallats ”det glada 20-talet”. Världskrig och pandemi var över. Kreugerkraschen hade ännu inte inträffat. Men 1920-talet var motsättningarnas decennium.
Den uppsluppna feststämningen blandades med hungersnöd, regeringskriser och hög arbetslöshet. Medborgarna ställde nya krav på frigörelse och rättigheter. 1920-talets konstnärer hämtade inspiration från hela världen och en rad historiska epoker. Arkitekter, designer och konstnärer plockade former från antiken, det förhistoriska Egypten och Kina.
Decenniet innebar stora förändringar, inte minst för kvinnorna. 1921 fick svenska kvinnor för första gången delta i demokratiska val. Borgarklassens döttrar började arbeta som kontorister eller butiksbiträden. De blev självförsörjande, klippte håret, klädde sig i korta kjolar och dansade jazz med en cigarett i handen och gick på Ernst Rolfs revyer. Den moderna kvinnan var född.
Paris var som en andra svensk huvudstad. Svenska baletten utvecklade den moderna dansen. Svenska konstnärer som Gösta Adrian-Nilsson, Otto G Carlsund, Siri Meyer och Vera Nilsson flyttade dit. 1925 blev den stora Parisutställningen ett internationellt genombrott för svensk design.
Efter en trevlig och informativ visning fortsatte flera av oss till restaurangen för en eftermiddagsfika med fortsatt umgänge.
Anders Rickardsson
2022-06-01
2024-08-22