Förutom de formella årsmötena arrangerar föreningen ett antal aktiviteter varje år, allt från enklare sammankomster, där vi fikar tillsammans och lyssnar på föredrag, till studiebesök och längre utflykter. Här kommer vi att kort beskriva vissa av de genomförda aktiviteterna.
En liten tapper skara SCB-seniorer (18 personer) trotsade 12 februarikylan och isfläckarna för en tur till Djurgården och Nordiska museet. Väl där fick vi av en mycket kunnig guide veta allt som är värt att veta om olika smycken från små, små ringar till enorma tiaror och överdådiga halsband, vad de var gjorda av och vad smycken betydde för människor i olika århundraden i olika samhällsskikt - och vilka som var trendsättarna! Förutom att vår guide kunde prata initierat om allt, så hade han med sig förstoringar av de minsta smyckena. För även om man tittar noggrant på en liten ring går det inte att se olika små minimala "lönnfack" i ringen där hemligheter kunde sparas, men det visade som sagt förstoringarna. Mycket intressant! I vår generation har kanske inte smycken varit ett typiskt manligt attribut, men historiskt sett är det bara under en kort tidsperiod som män inte har burit smycken, ofta i stor mängd samtidigt. Efter guideturen fick vi även tid till att fika, snacka och umgås. Dessutom fanns det mycket annat att själv gå runt och titta på i detta enorma hus. Det blev en lyckad eftermiddag!
Gunilla Davidsson
Den 7 mars samlades 45 seniorer i Drakenbergssalen för att ta del av årsmötesförhandlingarna, njuta av ett trevligt kaffesamkväm samt lyssna på ett föredrag om SCB i Georgien.
Liksom de senaste åren valde årsmötet Lars Berglöf till mötesordförande. Han ledde med säker klubbföring oss genom dagordningen och de beslut som skulle tas. Årsmötet kunde denna gång välja en fulltalig styrelse. Vi hälsar därmed Eva Dahlqvist Prince välkommen som ny i styrelsen. I övrigt blev det omval på samtliga poster. Årsmötet kunde även välja en fulltalig valberedning. Styrelsens ledamöter och övriga valda ledamöter redovisas under Styrel- se fliken på hemsidan. Jag tackar för nytt förtroende som ordförande under 2019.
Pia Hultgren är ju känd tv-meteorolog och hennes föredrag handlade delvis om väder och klimat, men framför allt om en långsegling som hon och hennes man gjorde för några år sedan. Seglatsen började i Medelhavet i november 2015 och pågick i 10 månader. Första etappen gick från Mallorca till Gran Canaria. Därefter seglade de tvärs över Atlanten till Karibien. Efter besök på Saint Lucia och några små öar gick de genom Panamakanalen och kom då ut på Stilla Havet. Den ögrupp de först nådde var Galpagosöarna. När seglatsen sedan fortsatte passerade de Ekvatorn och kom så småningom in i den övärld som heter Franska Polynesien. Sedan gjorde de strandhugg i bl.a. Tonga, Fiji och Nya Caledonien. Seglingen avslutades i Brisbane på Australiens östkust.
Pia visade en lång rad bilder av den vackra natur som de såg på öarna som de besökte. Hon visade också hur havet och himlen såg ut vid olika tillfällen. De hade mycket växlande väder under sin resa. Pia visade också bilder av hur de hade det ombord på sin segelbåt Spirit. Den är byggd i Finland och är 56 fot lång. Båten är utrustade med en hel del elektronisk apparatur för navigering och väderbevakning. Hon beskrev också ett dramatiskt missöde när propelleraxeln lossnade och vatten forsade in i båten. Efter rådigt ingripande och hjälp av andra seglande kunde de ta sig till ett varv som reparerade båten.
Allan Nordin
Vi var 43 seniorer som en vacker försommardag, den 4 juni, samlades vid Villa Akleja i Vaxholm. Resan dit gjordes individuellt och efter eget val via båt, buss eller egen bil. Detta val av transport fungerade utmärkt. Vi som åkte båt hade en fin tur med möjlighet till trevlig samvaro och fina vyer från inre skärgården.
Villa Akleja var hem och ateljé för konstnären J.A.G. Acke (född 1859 och död 1924)., som var en svensk målare, tecknare och skulptör. Han ritade även möbler. Efter studier vid Konsakademin och studieresor i Europa tillbringade han några år på Åland. År 1901 flyttade han med sin hustru in i villan i Vaxholm. Här samlades samtida konstnärkolleger och umgicks.
Claes Moser, som bl.a. är känd från SVT;s Antikrundan fick 2015 möjlighet att köpa villan, som han då i flera år varit intresserad av. Säljaren var Börje Salming, som gjort omfattande och väl utförda renoveringar av fastigheten. Claes Moser började intressera sig för Acke redan under studietiden och köpte sin första tavla för studiemedlen. Det visade sig vara ett bra köp. Samlingen av Ackes konst har sedan fortsatt och det var en mycket nöjd konstsamlare som nu visade upp villan och en imponerande samling av Ackes målningar. Claes höll ett mycket inspirerande och intressant föredrag om livet med Acke i Villa Akleja. Det blev en fantastisk och mycket innehållsrik konstföreläsning i en mycket fin miljö i ateljén, se nedan:
I villan finns också en konstsamling med målningar av Marie Krøyer. Denna del av konstsamlingen presenterades på ett trevligt sätt av Sanna Evers, hustru till Claes Moser.
Vi var alla mycket nöjda med denna försommarutflykt, som blev en mycket lärorik och trevlig konstupplevelse. Det blev naturligtvis också en trevlig båttur tillbaka till Stockholm.
Anders Rickardsson
Bengt Anderson hälsar välkommen.
Det var en solig och vacker höstdag, den 10 september, som 26 seniorer tog en SL-buss till Stavsnäs. Efter en kort promenad genom den vackra skärgårdidyllen med flera fina gamla villor nådde vi fram till vårt mål, Skärgårdsmuseet. Här möttes vi av en av våra medlemmar, Bengt Anderson, som hälsade oss välkomna till dagens visning.
Bengt är aktiv i styrelsen för museet och tillsammans med en kollega fick vi en ingående och trevlig guidning genom de många fina samlingarna. Det är ett lokalmässigt litet museum, men det är mycket välfyllt med allehanda föremål, vilka speglar livet i skärgården för ca 100 år sedan. Här finns olika bruksföremål, hantverk och skärgårdskonst. I båthallen finns det mesta kring forna tiders båtliv med jakt, fiske och boskapsskötsel. Byns gamla handelsbod finns bevarad liksom en skolsal.
Årets specialutställning handlade om rysshärjningarna i skärgården år 1719 då ett stort antal hemman brändes ned. Det var i stort bara kyrkorna som blev kvar. Utställning gav en hel del för mig nya fakta. Våra historieböcker var nog ganska korfattade om ryssarnas härjningar längs den svenska Östersjökusten.
Det blev en mycket uppskattad visning av detta fina och välordnade museum.
Vi avslutade utflykten med en god lunch i det närliggande Hembageriet. Det kändes som en sommardag och vi kunde njuta av lunchen på den soliga uteserveringen.
Vi kunde sedan nöjda ta oss tillbaka till storstan.
Anders Rickardsson
Hotell Hilton en solig dag
Hotell Hilton en solig dag
Dagen var gråmulen och duggregnig. Det var den 16 oktober och vi skulle ses för en höstlunch.
Vi SCB-seniorer samlades på restaurang Panorama på hotell Hilton - Eken vid Slussen. Ett femtiotal var vi som skulle höstluncha tillsammans. Våra reserverade bord väntade med en liten förrätt framdukad.
Vi hälsade glatt på våra gamla arbetskamrater och slog oss ner vid borden. Anders hälsade oss alla välkomna till lunchen. Efter förrätten serverades två olika varmrätter vid en buffé; fisk eller kött, bara att välja. Lunchen avslutades med kaffe och ett litet bakverk. Det smakade bra allihopa.
Samtalen runt borden var livliga; dels ”uppdateringar” sen sist, dels gamla minnen från jobbet och en hel del andra samtalsämnen. Akustiken var faktiskt pratvänlig. Kanske tack vare de mattbeklädda golven.
En riktigt trevlig dag, tycker jag. Tack Gunilla D. för en fint ordnad sammankomst.
Ingrid Florén
En eftermiddag i mitten av november fyllde förväntansfulla SCB-seniorer hela Bullerbyn. Vi såg fram emot att lyssna på när Richard Öhrvall berättade om den ökande polariseringen i samhället och väljarkåren, inte bara i Sverige utan på olika håll i världen. Även om Richard har hört till det ”yngre gardet” på SCB, är det gått nästan tjugo år sedan han började arbeta med partisympatiundersökningen. Sedan dess har det blivit mycket forskning och analyser för hans del och i höstas doktorerade han med ”Growing into Voting” om ungas valdeltagande och röstning som en vana.
Något som nog förvånade många av oss, tror jag, är att både i svenska och internationella undersökningar har vi nordbor en särskild egenskap som skiljer oss från andra länningar – vi hyser i hög grad tillit till våra myndigheter. Denna egenskap är djupt rotad sedan långa tider tillbaka och har så förblivit till och med bland ättlingar till de nordbor som utvandrade till Nordamerika för 100-150 år sedan. Det finns nämligen en delstat i USA som utmärker sig vad gäller tillit och det är Minnesota!
Efter ett mycket intressant föredrag fortsatte vi till Garnisonens matsal för kaffe och kaka (av Garnisonens egen Nobeldessertmästare).
Gunilla Davidsson
Rickard Örvall
Hans Bock
Det var en gråmulen och lite trist dag den 18 december. Vädret bjöd definitivt inte på någon julstämning. Vi var trots detta 70 förhoppningsvisa seniorer som infann oss till Seniorföreningens traditionella julfirande. Vi samlades som vanligt i Drakenbergssalen för att njuta av en jultallrik med lite småvarmt och lämplig dryck, lyssna till trevlig musik från våra återkommande musikanter (H2O). Vi fick även i år njuta av Hans Blocks traditionella sångframträdande inkl. att delta i lite allsång. Avslutningsvis bjöds vi på kaffe och pepparkaka. Det blev som vanligt en eftermiddag med trevlig samvaro. Några kunde också bege sig hemåt i decembermörkret med en lotterivinst.
Anders Rickardsson
Sidan är uppdaterad: 2020-01-21
2024-08-22