Genomförda aktiviteter 2017
Luciafirande
Rapport från Luciakaffet på Margareta Festvåning 12 december 2017
Som traditionen bjuder samlades vi på Margareta Festvång för luciakaffe. Förra året var vi närmare 60 personer men i år var vi 61 personer. Rekord!!
Ordförande Lennart Nordström hälsade välkommen. Lottringen blev snart slutsåld men som tur var hade vi lite mer lotter att sälja under kaffe.
Margareta Festvåning hade som vanligt dukat upp kaffebordet med lussebullar och goda kakor.
Klockan 15 kom lucia med följe intågande. De var från Karl Johans skola. Luciatablån var som vanligt mycket fint framförd. Ett par av julsångerna hade fått nytt arrangemang. Mycket bra!
Efter luciatablån var det dragning av lotterna. Gunilla Dahlén och Margareta Carlsson skötte dragningen. Vinsterna var som tidigare år blomstercheckar och praliner från Almida. Dragning av julklappar gjordes därefter.
Tack till personalen på festvåningen för väl skött arrangemang. Förhoppningsvis får vi återkomma nästa år igen.
Vid pennan
Margaretha Söderberg, vice ordf.
Aktuella utmaningar i statistikproduktionen - Folke Carlsson
Vid seniorföreningens novembermöte berättade avdelningschef Folke Carlsson för de drygt 50 åhörarna om dagssituationen vid SCB. Han informerade om regeringens omlokaliseringsbeslut att flytta vissa funktioner, däribland verksledningen med stab och IT-verksamheten, från Stockholm till Örebro. Överflyttningarna får dock inte påverka den löpande statistikproduktionen utan den måste fortgå så att inte avbrott i tidsserier eller liknande uppstår. Med den starka arbetsmarknadssituationen i Stockholmsområdet har dock flyttplanerna lett till att många sökt sig nya jobb och lämnat SCB i förtid. Endast ett mindre antal personer har valt att flytta med till Örebro, vilket inneburit att många nyrekryteringar har genomförts och kommer att genomföras i Örebro.
Folke lyfte också den allt större bortfallsproblematiken, dvs. att få utvalda personer att ställa upp och besvara enkäter och delta i intervjuundersökningar. Det är ett bekymmer som delas med många länders statistikbyråer och man arbetar med att söka hitta metodologiska lösningar. Den snabba tekniska utvecklingen påverkar också verksamheten på många olika sätt. Han kommenterade även den långsiktiga utvecklingsplanen som tar sin utgångspunkt i Strategi 2020, omstruktureringen av datainsamlingen och samarbetet med extern leverantör, samt ekonomin, personalfrågor och lokalfrågor.
Folke lyckades även stilla många pensionerade SCBares nyfikna frågor om olika undersökningar och förhållanden. Han avslutade med att konstatera att det händer mycket på SCB just nu och att 2017 i många avseenden varit ett unikt år.
Seniorföreningens ordförande Lennart Nordström tackade Folke Carlsson för ett informativt föredrag och hälsade honom välkommen åter vid ett senare tillfälle för att berätta mer om utvecklingen.
Per-Åke Bladh/Kajsa Swenson
Avdelningschef Folke Carlsson
Flygvapenmuséet, det kan väl inte vara något att titta på?
Jo, det var det verkligen. Det tyckte i alla fall vi knappt tjugo seniorer som besökte museet den 10 oktober 2017. Om man är intresserad av flyg och flyghistoria (som undertecknad) är det förstås ganska självklart. Men också seniorer som inte gjort sig kända som tekniknördar tycks ha haft stort utbyte av besöket.
Vår guide Bosse hade förmodligen en bakgrund som flygtekniker, inte pilot. Han kallade genomgående piloter för ”chaufförer”, en fikonterm som verkar vara allmän inom flyget men som härstammar från den tid då bilars ångmotorer måste värmas upp innan uppstart. Svenska flyganställda brukar ju slänga sig med begrepp som ”kärra” när vi andra säger ”flygplan”, och ”bårda flajten” istället för kliva på. Vi seniorer försökte förstås se insatta och blasé ut, anammade genast termerna och lagrade dem för framtida bruk. Bosses insats var centralt för vårt fina utbyte av besöket och kniviga frågor från flera i vår grupp besvarades per omgående.
Läs hela Lennarts referat från Flygvapenmuseét.…
Rapport från vandring i Stadsträdgården den 19 september
Vi var 14 medlemmar som träffades vid ingången till Stadsträdgården för att möta Lars Erik Krafve, vår stadsträdgårdsmästare. Han började sin guidning med att hänvisa till Örebro kommuns hemsida där man kan skriva ut kartor beroende på vilken typ av vandring man vill göra, träd-, magnolia-, eller konstvandring. Vi fick nog en blandning av de olika temata med början bakom Stadträdgårdens hus.
Där står en staty, tillverkad av en gammal alm, skapad av konstnären Torbjörn Lindgren 2008 och som representerar de viktigaste byggnaderna i Örebro. En mycket häftig skapelse som tyvärr har fått en undanskymd plats i parken. Vi gick vidare till korkeken som tidigare hade dekorerats av Konstskolans elever. Man kan fortfarande se vinkorkar som dinglar i trädet! I parken finns 56 olika träd och den mest berömda är ett grått valnötsträd som har blivit stammoder för odlade exemplar av arten! Parken har också 41 olika sorters magnolior varav vi kunde se några som fortfarande var i blom. Vi passerade även ett antal statyer av de 18 olika som finns i parken. En mycket trevlig förmiddag i Stadsparken under en mycket kunnig guidning av Lars Erik Krafve!
Resan till Läckö Slott….
Ett tjugotal förväntansfulla seniorer intog sina platser i bussen denna vårdag med växlande molnighet. Som ofta förr, körde Björn vår bekväma buss. Första stopp blev i Hova, men vi var för tidiga för den årliga riddarveckan som genomförs till minne av slaget vid Hova i juni 1275. Istället blev det fika med smörgås på Hova Konditori med en mysig 50-talsinspirerad inredning. Vi kunde även notera att ombyggnaden av E20 förbi Hova äntligen påbörjats; klart om drygt två år.
Färden gick vidare genom det vackra västgötska landskapet där Kinnekulle och Husaby kyrka kunde skönjas i fjärran. De sista två milen på Kållandsö gick på slingriga och ibland smala vägar, men vi kom fram till det vackra barockslottet i god tid för vår bokade visning.
Årets vårlunch för SCBs seniorförening genomfördes traditionsenligt. För dagen samlades 55 medlemmar.
Årsmöte
SCBs seniorförenings årsmöte ägde rum på Margareta Festvåning med ett drygt trettiotal medlemmar närvarande.
Mötet inleddes med en parentation över de medlemmar som under fjolåret gått ur tiden.
Årsmötet godkände såväl styrelsens verksamhetsberättelse som ekonomiska redovisning, varefter årsmötet biföll revisorernas förslag om ansvarsfrihet för styrelsen för verksamhetsåret 2016.
En ny styrelse valdes.
Ordförande: Lennart Nordström
Övriga styrelseledamöter är:
Margareta Söderberg, vice ordförande
Olle Bergsten, kassör,
Gunilla Dahlén, sekreterare
Birgitta Ricklund, övrig ledamot
Suppleanter i styrelsen:
Margareta Carlsson och Per-Åke Bladh.
Nästa aktivitet är den traditionella vårlunchen på Stora Hotellet tisdagen den 4 april.
Den nya styrelsen finns under fliken Styrelse.
Protokoll från årsmötet kan laddas ner här: Årsmötesprotokoll
Lena Bernhardtz, SCB, berättar om jämställdhetsstatistik på export!
Vid SCBs seniorföreningens första möte för säsongen berättade Lena Bernhardtz, SCB, om de utlandsuppdrag hon arbetat med de senaste åren. De har handlat om att vara främst forna östländer och afrikanska länder behjälplig med att framställa statistik om olika jämställdhetsaspekter. Uppdragsgivare har SIDA varit.
För de aspekter som behöver belysas identifieras ett antal ”orsaker” bakom förhållandet och därefter ”konsekvenser” därav. Detta översätts sedan till mätbara frågor, så att data kan inhämtas, sammanställas och belysa det eftersökta förhållandet.
Lena visade metodiken vid arbetet och lät de 30 närvarande deltagarna prova på att ta fram orsaker och konsekvenser av några samhällsfenomen, som borde belysas för att främja en positiv utveckling av jämställdhet.
Lena fick svara på många frågor efter sitt uppskattade föredrag, varefter hon avtackades med en vårbukett.
Per-Åke Bladh.
2024-08-27