SCB-seniorerna
År 2018

Seniorföreningen i Örebro

Genomförda aktiviteter 2018

Vårens aktiviteter...

Agenda 2030 och SCBs roll, onsdag den 21 februari


Eftermiddagsmötet hölls i Nikolai församlingshem


De globala målen och Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Statistik spelar en central roll i mätningen av framstegen.

Marie Haldorsson, SCB, berättade om hur SCB hanterar utmaningarna.

Läs mer: http://www.regeringen.se/regeringens-politik/globala-malen-och-agenda-2030/


Varnhemsresan 17 april 2018

Med en, för oss, ny chaufför (Johan, Björns son) vid ratten började vår resa till Västergötland. Vi var 39 förväntansfulla personer som steg på bussen i Örebro. Vädret var inte så inbjudande men vi behövde inte frysa.

Första stoppet på vår resa var Skara och Västergötlands museum som vi efter en del strul kom fram till. Där bjöds på kaffe och smörgåsar innan vi fick lite info av en guide. Vi fick även se en informativ film om livet innan munkarna kom till Varnhem.

Därefter var det fritt fram att utforska museet som har flera fasta utställningar och en del tillfälliga.

Det fanns flera informationsfilmer, bl.a. en som visade fyndet av sköldar som en lantbrukare hittade 1985 när han plöjde ett åker på Kålland. Fyndet bestod av 18 sköldar från vikingatiden.


På museet fanns också en rekonstruktion som föreställer Kata och en utställning med foto av fåglar.

Efter besöket på museet for vi vidare till Varnhem. Där kunde man se kyrkan, klosterruinen och Katas gård, med ruinen efter den privata gårdskyrkan. Den djupa kryptan under långhuset är välbevarad efter 1000 år. Den finaste graven man hittade under utgrävningarna fanns norr om kyrkogrunden. Där var Kata begravd. En runsten låg över kistan med inskriptionen ”Kättil gjorde denna sten efter Kata sin hustru, Torgils syster”.


Nu var det dags för lunch. Vi for vidare till Falköping och Falbygdens Osteria. Där var det uppdukat en buffé med ostar, charkuterier, pajer, kex och diverse annat gott. Den som ville kunde sedan handla med sig ost o.dyl. från butiken.

Mätta och belåtna styrde vi kosan mot Örebro men tog vägen förbi Trandansen vid Hornborgasjön. Man hade räknat till 6.600 tranor denna dag. Det fanns också en hel del svanar, gäss och olika arter av and.


Margaretha Söderberg

Kata

Katas gård

Sköldar

Tranor vid Hornborgarsjön

Hornborgarsjön

Studiebesök på Epiroc 2018-04-24


Epiroc, som tidigare hette Atlas Copco, finns på tre adresser i Örebro, på andra orter i Sverige samt i hela världen. Man ger support till 150 länder.

Örebrodelen av företaget sysslar bl.a. med tillverkning av gruv- och bergbrytningsmaskiner samt montering av borriggar och lastare till bl.a. gruvor och tunnelbyggen.

Företaget är Örebros läns största privata arbetsgivare med 2200 anställda. Globalt inom Epiroc kommer det av vara ca. 13 000 anställda.


25 SCB-pensionärer kom till Epiroc i Örebro.

Vi fick en bra information vid rundturen genom delar av anläggningen. Den största lastaren som monterades hade däck i dimensionen 33 tum. Ett mycket uppskattat besök hos ett företag med helt annorlunda verksamhet än den vi har varit vana vid.


Margaretha Söderberg


Höstens aktiviteter...

Resa till Gråfors samlingar m.m. 2018-09-12


Med Björn Larsson vid ratten åkte 26 personer tidigt på onsdagens morgon till Södermanland.

Vår resa gick via Eskilstuna till orten Sparreholm. Där väntade vår fantastiskt kunniga  guide Leif Jacobsson vid Nostalgimuseet. Efter kaffe och macka fick vi guidning runt museet som var inhyst i Holmens gamla kontorshus. Makarna Gråfors har i dessa lokaler (20 rum) samlat föremål från förr med olika inriktning. Det fanns en järnhandel med ca. 4000 föremål, en frisersalong , självspelande instrument, gamla HD-motorcyklar m.m. Där fanns också en lanthandel som gav oss chans att köpa med sig lite godis/tablettaskar, bokmärken och andra ”bra att ha saker”..


Från Sparreholm åkte vi vidare mot Malmköping och Malmahed. Vår guide berättade om att försvarsmakten hade haft verksamhet på heden mellan 1774 och 1921 då regementet flyttade till Strängnäs.

Under åren 1927- 1966 bedrev Södermanlands gymnastikförbund de kända Malma hedslägren, där varje år 700 barn inkvarterades i de gamla militärbarackerna och fick ägna sig åt gymnastik, idrott, simundervisning och bollekar. Det mesta av verksamheten bedrevs på exercisplatsen Malma hed, ett stort öppet fält mitt i samhället. Museet Malmahed (inhyst i en gammal militärbarack) visade både föremål från livet under regementstiden, gymnastikredskap och fotografier från gymnastiklägren samt natur och arkeologi. Bland annat fanns en stor samling med fågelägg.

Den 18 maj 1876 blev Gustav Adolf Eriksson Hjert avrättad på Villåttinge härads avrättningsplats på Lidamon, Lilla Malma socken, nordväst om Malmköping av skarprättaren Johan Fredrik Hjort. Hjert, och hans kumpan Konrad Petterson Lundqvist Tector, blev de sista som avrättades offentligt i Sverige. Hjert ligger begraven vid Lilla Malma kyrka i Malmköping.

Vi fortsatte nu till Hotell Malmköping för lunch. De bjöd på ugnsbakad sej med potatis och god sås.


Mätta och belåtna fortsatte vi vår resa . Vår guide berättade om ALLT vi såg efter vägen mot Hälleforsnäs. Han visste även vem som bodde i husen vi åkte förbi. Det var inte direkt någon autostrada vi åkte på utan vår chaufför Björn fick hålla tungan rätt i mun för att ratta oss rätt. Vi tänkte hälsa på statsministern på Harpsund men det visade sig att han inte var hemma. Tur för honom eftersom de höll på med renovering av fasaden.

Gråfors

Färden fortsatte till Mellösa och sedan Flen. Utanför Flen besökte vi Lida Gård för eftermiddagsfika. Där kunde man inhandla diverse saker till sin häst, hund eller katt eller förse sig själv med något nytt. Efter besöket äntrade vi bussen igen och fortsatte mot Örebro.

Vid pennan,

Margaretha Söderberg

Besök i Världsbutiken, Örebro 2018-09-27

Butiken för FairTrade i Örebro

Världsbutiken i Örebro är en ideell förening med uppgift att sälja hantverk och livsmedel som tillverkats enligt kriterierna för Fair Trade, från småskaliga producenter i Latinamerika, Afrika och Asien samt att genom information och utbildning verka för en ökad medvetenhet om rättvis handel.

Vi som besökte butiken på kvällen den 27 september visste nog inte hur väl- och genomorganiserat Fair Trade-rörelsen arbetar. Det är inte bara en butik på Storgatan med en handfull entusiaster bakom disken, utan en global rörelse för rättvisare handel. Föreningens överskott används för att utveckla Världsbutiken och för informations- och utbildningsinsatser om Rättvis handel. Föreningen är medlem i Organisationen Fair Trade Återförsäljarna, som är den rikstäckande medlemsorganisationen för återförsäljare av rättvist handlade produkter i Sverige. Organisationen Fair Trade Återförsäljarna är i sin tur medlemmar i World Fair Trade Organization (WFTO), både på europeisk och global nivå och stödjer också Fairtrade Sverige. Tack till Jan Pargell och Agneta Sandqvist som upplyste oss om allt detta.


Vi fick också veta hur Örebro-butiken drivs och hade möjlighet att provsmaka sortimentet av olivolja och kryddor. Det inhandlades diverse exotica från Sydafrika, havssalt med rejäl sälta, tomatkryddor med basilika och chili och inte minst en kryddblandning med chili, ingefära och peppar med bra tryck i och det bjöds på fika. Vi lämnade så småningom butiken med massor av nya insikter och med påsar med godsaker.


Den som vill engagera sig i Världsbutiken i större eller mindre grad är välkommen att höra av sig till Agneta, som (parallellt med ordförandeskapet för föreningen bakom butiken) arbetar vidare på SCB fram till 1 april 2019 och då förväntas bli medlem i Seniorföreningen. Det sägs att man ska sluta när man har som roligast och vi hoppas att Agnetas återstående SCB-månader verkligen lever upp till den devisen!


Vid pennan,

Lennart Nordström

Seminarium om SCB:s Partisympatiundersökning (PSU), 2018-10-31

Hur väl lyckades PSU mäta den svenska opinionen och kan vi överhuvudtaget mäta opinionen?  Den frågan och många fler fick ett tjugofemtal nöjda deltagare svar på när Regina Vilkénas, produktansvarig för undersökningen, gav oss en intressant och givande föreläsning.

Hon började med att ge en bakgrund till undersökningen, som genomförts två ggr/år sedan 1972, en styrka är det stora urvalet (9 000 personer), insamlingen görs via webbenkät och telefonintervjuer. Ett orosmoln är bortfallet som ökat markant under de senaste åren, svarsfrekvensen ligger nu på 50-55 procent. 

Regina visade flera olika resultat, bl.a. hur det hade gått för regeringspartierna 2004-2018 under respektive mandatperiod. Intressant var också att vi så tydligt kunde se hur påverkan av ny partiledare visade sig i opinionen. Vidare pratade Regina om partisympatierna för 65+ och lite hur det såg ut regionalt. Hon informerade en del om kvalitet och de utmaningar man står inför och berättade också varför PSU inte är en prognos över valet.

När vi jämför majmätningen 2018 till riksdagsvalet i september med valutfallet är det framför allt två stora förändringar som sticker ut; M:s kraftiga minskning och KD:s stora ökning. Gruppen övriga partier minskade också en del från majmätningen till valutfallet.


Sist men inte minst fick vi ta del av den metodundersökning som SCB genomför strax innan valet, men som inte publiceras. Den genomförs bland annat för att följa upp kvaliteten. Sammanfattningsvis kunde vi se av den att SCB lyckades bra när det gällde att mäta den politiska opinionen jämfört med utfallet i riksdagsvalet 2018, dock kan vi notera en underskattning av KD och en överskattning av V.

Att mäta politisk opinion innebär många utmaningar, Regina pekade på några av dem:

•Hypotetisk fråga under större delen av tiden

•Minnesproblematik i hjälpinformationen

•Opinionssvängningar

•Skattning av valdeltagande

•Individbortfallet

•Osäkra väljare


Vid pennan

Kajsa Swenson

Reginas presentation......

Tips!

Klicka på presentationen....

Klicka därefter på pilen i den svarta rutan intill, så öppnas bilderna.

Medlemsmöte och träff med SCBs nya GD, Joakim Stymne, 2018-11-22

Mötet ägde för ovanlighetens skull rum i City konferenscenter i SCB-huset, en nygammal bekantskap för de flesta

Eftermiddagen inleddes med ett kort formellt medlemsmöte. Det enda ärendet för dagen var att fastställa de vid senaste årsmötet föreslagna förändringar i föreningens stadgar. Förslagen godkändes och träder i kraft från kommande årsskifte.

I väntan på GD:s ankomst serverades kaffe och kaka i konferenscentret.

Lennart Nordström hälsade Joakim Stymne välkommen och inledde med en kort exposé över GDar som kommit och gått de senaste 30 åren innan han lämnade över ordet.

GD Stymne

Joakim Stymne tillträdde som GD för SCB i december 2017. Han kom då närmast från motsvarande tjänst för Staten tjänstepensionsverk, SPV. Han presenterade sig själv som ”tabellbitare” från barndomen som med utbildning som nationalekonom hade jobbat med ekonomisk makroanalys inom banksektorn och senare inom regeringskansliet tyckte han nu att GD för SCB kunde vara en intressant utmaning. Han pekade också på statistikens samhällsnytta och möjligheten att få leda en stor organisation som SCB kändes lockande. Han visade på de förordningar och regelverk som styr statens statistikframställning. En av SCB:s roller är att samordna och utveckla den offentliga statistiken och tillsammans med andra statistikansvariga myndigheter skapa en ny målbild, Statistik 2020. Det innebär bl.a. att samarbeta med samtliga 28 Statistikansvariga myndigheter, SAM, som verkar inom 22 ämnesområden och 108 statistikområden. Det innebär också att utveckla verktyg, gemensamma publikationsplattformar och kvalitetssäkring av den offentliga statistiken. Den nye GD:n nämnde också vikten av att försvara förtroendet för statistiken och motverka förekomsten av ”fake news” och beskyllningar om partiskhet m.m.


Han tog också upp aktuella frågor inom verket som:

  • Den nyligen genomförda omlokaliseringen av verksamhet från Stockholm till Örebro och några av de konsekvenser detta fört med sig bl.a. en minskning av personal med ett 100-tal personer men också nyrekrytering av kompetens.
  • Bortfallsproblemen i undersökningar
  • Nya datakällor
  • Förändrad datainsamling och anlitande av externa leverantörer


Slutligen gavs också möjlighet att ställa frågor till GD som exempelvis om:

  • Hur ser samarbetet med universitet och högskolor ut nuförtiden?
  • Hur ser kompetensförsörjningen ut nu?
  • Hur är läget för uppdragsverksamheten?
  • Arbetet med att tillhandahålla ”öppna data”?
  • Hur ser ROS-kansliets roll ut?
  • IT-organisationens nuvarande funktion?
  • Analysverksamheten betydelse?


Svar gavs mer eller mindre utförligt på alla frågor och alla verkade nöjda med informationen om SCBs nuvarande verksamhet.

Lennart, vår ordförande, tackade för en intressant genomgång och överlämnade en blombukett som tack.


Vid pennan

Olle Bergsten

Traditionsenligt samlades vi på Margareta festvåning för det årliga luciakaffet, 2018-12-11.

 

Ordförande Lennart Nordström hälsade välkommen och gick snabbt igenom vårens program.

I år var vi 49 personer som mött upp för att lyssna på vackra Luciasånger, dricka kaffe och sist men inte minst träffa ”gamla” arbetskamrater.

 

Luciatablån framfördes som vanligt av elever från Karl Johans skolan. I år var det klass 8 C som stod för den vackra och stämningsfulla sången och som vanligt sjunger de helt fantastiskt.

 

Efter Luciatablån var det dags för lottdragning av blomstercheckar och choklad från Almida sammanlagt 12 priser lottades ut. Nytt för i år var att 2 lotter/personer ingick i anmälningsavgiften.



God Jul och Gott Nytt År!


Vid pennan

Maggan Carlsson