SCB-seniorerna
År 2019

Seniorföreningen i Örebro

Genomförda aktiviteter 2019

Vårens aktiviteter

Dr. Denis Mukwege, Panzisjukhuset i Kongo och Nobels Fredspris den 22 januari


Cirka trettio seniorer hade samlats när i Nikolai församlingshem den 22 januari för att lyssna till Tommy Sandén, som inledde med en resumé av landets historia från kolonialtiden, när den belgiske kungen Leopold hade området som sin privata egendom, till tiden som kolonin Belgiska Kongo och perioden under Mobuto Sese Sekos och far och son Kabilas regimer. Han berättade om vad som driver dagens konflikter, inte minst kampen om landets rikedom på metaller. Panzisjukhusets historia, nuvarande situation och framtida behov och möjligheter illustrerades med bilder och berättelser. Det är rent ofattbara tragedier och grymhet som framför allt drabbar kvinnor och barn i regionen. Dr. Denis Mukweges eget arbete på sjukhuset, hans roll i det kongolesiska samhället och på den internationella arenan fanns naturligtvis i fokus för Tommys berättelse. Det finns ett stort internationellt intresse för att stödja sjukhuset; det svenska och inte minst det Örebro-baserade stödet till sjukhuset är exempel och Tommy berättade att det finns planer på ett nytt besök i Örebro till hösten av Dr. Mukwege och att vi kan vara stolta över att nobelpristagaren vill komma tillbaka till Örebro och höstens Fredskonferens och mänskliga-rättighetsvecka.


Flera medlemmar ville veta hur man kan stödja sjukhuset och det finns många sätt, till exempel via Rotarys insamling som syftar till en stabil energiförsörjning (och där flera SCB-seniorer är engagerade).


Man kan sätta in sitt bidrag på bankgiro 805-4736 med meddelandet ”Panziinsamlingen” (obs! missa inte den texten). Läkarmissionen och PMUs (Pingstmissionen) är andra organisationer som stödjer sjukhuset.


Föreningen tackade Tommy för ett mycket intressant föredrag. I valet mellan en blombukett och ett bidrag till sjukhuset hade Tommy valt…. Ja, gissa….


Vid pennan, Lennart Nordström

Guidat besök av Landshövding Maria Larsson på Örebro Slott den 21 mars 2019


Den 21 mars var det dags för ett efterlängtat besök hos vår Landshövding Maria Larsson på Örebro Slott.

Maria hälsade oss välkomna redan i entrén. Ett mycket varmt välkomnande med handskakning och några ord till var och en av oss.   

Vilket mottagande vi fick!


Vi var 50 personer som var på besök och förväntan var stor att få se "det innersta" av Örebro Slott. Ett otroligt vackert slott både inne och ute.  En riktig skatt vi örebroare har.

Maria Larsson guidade oss med stor kunskap och entusiasm. Märktes att hon gillar jobbet som  landshövding och att representera Örebro län.

Hon nämnde också inledningsvis att hennes största önskan, när hon fick frågan av Regeringen, om ett bli landshövding, var att bli landshövding i Örebro län.

Så blev det och det märks att hon gillar jobbet att representera länet. Dessutom verkar hon ha många intressanta kontakter och kopplingar som får  länet "på kartan".


Det kändes  stort att få se det innersta av slottet och den historiebeskrivning vi fick med oss. Maria Larsson berättade med stor inlevelse och entusiasm och med  målande beskrivningar om historiska "slag". Vi fick också se all vacker konst som finns på väggarna.  Även kaffet med hembakat bröd smakade mycket bra. Avsluningsvis tycker jag att det var en toppendag med många härliga och intressanta inslag som Maria förmedlade till  oss.


Vi framför ett stort tack till Maria Larsson som guidade oss runt i slottets innersta.


Vid pennan Bosse Melkersson

Örebro och dess befolkning den 10 april


Hur har staden utvecklats de senaste åren?

Sedan millennieskiftet har befolkningen i Örebro kommun ökat med närmare 30 000 invånare och överstiger sedan slutet av 2017,

150 000 invånare.  Under presentationen tittar vi närmare på vad som ligger bakom Örebros befolkningsutveckling, men fokuserar på utvecklingen under 2018. Är det födelseöverskott eller flyttningar?

Är det grannkommuner, övriga Sverige eller utlandet som är "motorn"?


Ja, flera av de här frågorna hjälpte Tomas Johansson, SCB:s befolkningsenhet oss att besvara.

Klicka på tabellen så expanderar den....

För att kolla på bildspelet....
För markören över bilden....

Du startar bildspelet genom att klicka på "pilen" i översta högra hörnet. Däretfer kan du bläddra och kolla närmare på det Tomas presenterade på seminariet.

Siffror finns även i RTB i en SSD-tabell, om du vill kombinera elller gruppera själv.

Länk till Statistikdatabasen...



Vid pennan Bosse Melkersson

Vårlunch på Vattentornet Svampen i Örebro den 8 maj


Den 8 maj var det åter dags för SCB-seniorernas årliga vårlunch. Den här gången lämnade vi Stora Hotellets veranda, till lite mer rymliga och högre belägna restauranten i Vattentornet Svampen.

Vi var drygt 50 personer som träffades och njöt av utsikten och den goda maten. Många av oss, som var på plats, konstaterade hur Örebro växer från norr till söder och väster till öster. Många nya byggnader kunde ses, som flera av oss inte sett tidigare.

Efter lite koll på utsikten intog vi en god buffé på Svampens restaurang. Här fick vi ta del av ett stort antal vällagade rätter och därefter njuta av ett antal goda efterrätter.

Vid pennan Bosse Melkersson

Faktaruta om Vattentornet Svampen:

Vattentornet Svampen invigdes i maj 1958. Sedan dess har Svampen varit ett av våra allra populäraste besöksmål i Örebro.
Sedan Svampen byggdes har ca 9 miljoner människor fått möjligheten att se Örebro från ovan. Världens mest besökta vattentorn?

Svampen byggdes under perioden 1955-57. Vattentornet togs i drift julen 1957 och invigdes våren 1958. Konstruktör och arkitekt var AB Vattenbyggnadsbyrån genom Sune Lindström, Stockholm. Tornet är 58 meter högt och rymmer 9 miljoner liter vatten. Svampen har drygt 100.000 besökare per år. Det finns ett systertorn i Riyadh i Saudiarabien. Det tornet är 33% större. Svampen används fortfarande som vattentorn. Vattnet pumpas upp i Svampens hatt som fungerar som reservoar och tryckutjämnare för Örebros dricksvatten.

Resan till Västanfors, Ängelsberg med Oljeön och Norberg den 11 juni


Den 11 juni bar det av på Seniorföreningens traditionella vårutflykt. Den här gången var målet Ängelsberg med Oljeön som huvudattraktion. Oljeön är ett stycke i det närmaste bortglömd stycke svensk industrihistoria. Ett av Sveriges äldsta oljeraffinaderier och världens enda kvarvarande från 1800-talet.


33 glada SCB-pensionärer åkte från Örebro med Västanfors utanför Fagersta som första etappmål. Där väntade förmiddagsfika på hembygdsgården och även en stunds rundvandring i den gamla miljön runt slussområdet vid Strömholms kanal.

Sedan åkte vi vidare den korta biten till Ängelsberg, som också är känt för sin unika bruksmiljö vilken även är klassad som världsarv, men bussen förde oss först till sjön Ånimmens strand. Där väntade en kort båtresa över sjön till Barrön eller Oljeön som den kallas. Med oss hade vi vår guide för dagen samt båtens (färjans) kapten som tryggt förde oss över sundet.

Guiden samlade oss framför den gamla industribyggnaden och berättade den intressanta historien om Oljeön och raffinaderiets uppkomst och nedgång under en nära 60-årig epok från 1870-talet till 1927. Oljan importerades från i första hand Pennsylvania med båt över havet och sedan via Strömsholms kanal till Ängelsberg. Där raffinerades den till huvudsakligen fotogen och olika oljeprodukter, en mycket lönsam affär under slutet av 1800-talet. Fabriksbyggnaden är i princip orörd från det verksamheten lades ned. Allt visades och förklarades ingående hur det gick till i en inte helt ofarlig verksamhet på den tiden. Brandrisken var en förklaring till varför verksamheten förlades till en ö. Som mest bodde och verkade ett 35-tal personer på ön. Oljehantering var inte heller någon hälsosam hantering och marken är fortfarande starkt förorenad.

Verksamheten på Oljeön har satt sin prägel på hela Ängelsberg i form av vackra hus med fint läge vid Ånimmen vilket vi också kunde konstatera på tillbakavägen över sundet. Sjöluften suger sägs det, så efter båtturen väntade lunch på ”Nya serveringen” uppe i ett av de fina husen.


Efter lunchen var det promenad längs en gångväg med utställda konstverk. Ängelsbergs svar på Örebros Open Art. Det fanns sedan också tid att titta på den gamla bevarade bruksmiljön.

När kosan därefter ställdes hemåt mellanlandade vi i Norberg för fika på det efter branden nyuppförda Elsa Anderssons konditori.

Vi var hemma igen vid 18-tiden då också regnet kom vilket vi klarat oss ifrån hela dagen.

Vid pennan och kameran: Olle Bergsten

Sensommar-/höstaktiviteter

Besök på Brixelgården den 27 augusti 2019


Efter ett antal samtal till Brixelgården under sommaren, som officiellt fortfarande är stängd efter Rickard Brixels bortgång, var vi välkomna att besöka gården med dessa fantastiska skulturer.


Vi var 35 förvantansfulla resenärer som satte oss i bussen mot Brixelgården. Vägen blev smalare o smalare men till slut öppnade sig den vackra platsen vid Hjälmaren, där Brixelgården ligger. Efter en kort promenad från bussen ner till Brixels statylandskap möttes vi av Ylva och Agneta som guidade oss. Det blev en mycket lyckad utflykt till Brixelgården.


Dagen var dock  inte slut efter det besöket. Olle hade fixat kaffe och en toppengod macka, på ett helmysigt kaffé i Arboga. Här kunde vi njuta av kaffet och den fina miljön samtidigt som solen gassade skönt. Noterade på resan hem att termometern i bussen visade 31 grader utomhus.

Citat från Rickard Brixels konstnärliga manifest:

Lerans mjukhet, den sensuella smidigheten och dess fysiska motstånd är mina blodådror. Att modellera, stort som smått, skänker samma taktila njutning Men att arbeta med leran på stora skulpturer innehåller större och svårare utmaningar, den viktigaste givetvis att få leran att sitta kvar där jag vill ha den tills formmassan omsluter skulpturen. Slutligen återföds allt i brons.


Min konst söker uttrycka starka känslore, livets omvandling, resor i tid och rum, vare sig de är verkliga eller esoteriska. Jag vill förstå vilka vi är och ge kraft och styrka till människan, hon som försöker kämpa för en rak ryggrad och medmänsklighet under vadhelst för villkor som gäller. När jag står med lera ändrar mitt medvetande skepnad; slussarna öppnas, tillgången till detta något - Vintergatan, parallöella universum, Gud, det omedvetna, det arketypiska, havet eller vad vi vill välja att ge undret för ord, dessa valv bortom valv - strömmar genom mig och jag blir dess verktyg.

Brixelgården 2019-08-27
Brixel999x
Brixel999
Brixel99
Brix5
Brix3
Brix9
Brix7
Brix8
Brix4
Brix6

Vill du veta mera om konstnären Rickard Brixel och hans verk, så finns ett intressant program på SVT Play.

Vid pennan och kameran Bosse Melkersson

Vill du se större bilder så klickar du på bilden ovan...

Från soptipp till naturreservat

 

Detta var temat för september månads aktivitet i seniorföreningen. Mats Rosenberg, tidigare kommunekolog på Örebro kommun, gästade oss och berättade om Rynningevikens förvandling från Örebros bakgård till paradområde. Mats centrala roll i detta framgick med önskvärd tydlighet, även om han framhöll att det var laget och inte jaget som gjort skillnad.

 

Naturens hus hade öppnat klockan 10.00 denna dag, enkom för vår skull, och Mats inledde med att visa foton från Oljehamnen under sextio- sjuttio- och åttiotalen och det var verkligen ingen vacker syn. Smutsigt, oljigt och miljöförstört i allra högsta grad. Inte underligt om många tvivlade på att detta någonsin skulle kunna bli en grönskande miljö. Men med visioner, envishet, påhittighet och kunskap kommer man bevisligen långt.

 

Vi promenerade sedan någon kilometer i terrängen och Mats berättade om de olika miljöerna; dammarna med örten andmat (en växt, inte gamla brödkanter), passagen mellan två vattensamlingar som vilade på en grund av avverkade grantoppar men ändå bar 90 ton fordon och byggmaterial och uppmärksammade oss på de två fågelarter som jag brukar tänka på som faunans slarvigaste: vi såg en hafsörn och hörde spillkråkan. Många frågor ställdes och många svar gavs och vi lärde oss mycket om djur och växter i Rynningeviken.

 

En bättre ciceron än den som varit inspiratör och genomdrivare av detta projekt kan man knappast få. Mats hade också berättelser om diverse dramatiska Alaska-äventyr med livet som insats, men de fick anstå till en annan gång. Många av de drygt tjugo deltagarna avslutade med lunch på Naturens hus och i det fina vädret kunde vi konstatera att hösten inte var så dum ändå, i alla fall inte den 10 september 2019.

Vid pennan Lennart Nordström

”Om inkomster i allmänhet och för pensionärer i synnerhet”….

Så mycket bättre eller Bättre och bättre år för år...

….det var temat på höstens SCB-anknutna seminarium, som gick av stapeln en regnig tisdag eftermiddag, närmare bestämt den 15 oktober.


Det var roligt att det var så många som 37 seniorer,  som trotsade regnet och fick lyssna till ett intressant och givande föredrag av Hans Heggemann, utredare på inkomststatistiken på SCB i Örebro. Han lotsade oss fram i den djungel av variabler och olika mått som finns i inkomststatistiken. Hans varvade också sitt föredrag med frågor till oss åhörare för att skapa en dialog, som verkade fortsätta även efteråt på fikastunden.


För att kolla på bildspelet....
För markören över bilden....

Du startar bildspelet genom att klicka på "pilen" i översta högra hörnet. Däretfer kan du bläddra och kolla närmare på det Hans presenterade på seminariet.

Här följer ett litet axplock av frågor som Hans förmedlade:

- Har vi det bättre nu än förr?

- Hur stor förvärvsinkomst hade de 10 procent av kvinnor resp. män som tjänade mest 2017?

- Hur stor andel av 67-åringarna hade löneinkomst 2017?

- Hur såg pensionens sammansättning 2017 ut för män resp. kvinnor uppdelat på allmän pension, garantipension, tjänstepension och privat pension?

- Vilken åldersgrupp bland pensionärer hade bäst inkomstutveckling mellan 2005 och 2017?

- Hur hög förvärvsinkomst hade 75-åringar 2017, kvinnor resp. män


Svaren på frågorna och mycket mer återfinner ni i bifogade PP-bilder här intill.

Vid pennan Kajsa Swenson

Kameran sköttes av Bosse Melkersson

Studiebesök på kraftvärmeverket

den 12 november 2019

Vi var många (20 personer) som ville se kraftvärmeverket inifrån, en spännande miljö, som visar vilken enorm verksamhet som pågår där. En stor anläggning som procerar såväl värme som kyla, i första hand till Örebro men även viss produktion till några av grannkommunerna.


Peter, avdelningschef för driften, tillsammans med en medarbetare, guidade oss runt bland pannor och turbiner. Stora pannor med värme innanför skalen i storleksordningen >400 grader. Som tur var, för oss besökare att dessa pannor är mycket välisolerade. Allt styrs via datorer med övervakningssystem som gör att området är säkert att vistas i.


På bilderna nedan kan du se oss "rymdmänniskor" iklädda såväl hjälm, glasögon som skyddsvästar.

Peter berättade också för oss när tekniken inte fungerade och vad som hände då.....


Lördagen den 6 oktober 2012 slog rök ut från fönsterrutorna på EON i Örebro. Branden gjorde att örebroarna blev utan varmvatten och värme några timmar innan reservverket gick i gång.

Bild: Aftonbladet

Sä här förklarade EON hur branden gått till...

– Den nya turbinen skulle testköras i ett övervarvsprov och ånga från värmepannan tillsattes för första gången. Men säkerhetssystemet var felaktigt installerat och fungerade därmed inte...



Idag är alla säkerhetsdetaljer utbytta mot ny modern teknik som övervakar verksamheten under dygnets alla timmar.


Kraftvärmeverket är dessutom bemannat dygnet runt, allt för säker övervakning.

Vid pennan och kameran: Bosse Melkersson

Lussefirande på Margareta festvåning 2019-12-10

Ordförande Lennart Nordström hälsade välkommen och gjorde en snabbgenomgång av vårens program. Vi var rekordmånga, 62 personer, som mött upp för att lyssna på sång och musik, dricka kaffe och sist men inte minst träffa ”gamla” arbetskamrater.

 

I år stod en SCB-kör och tillhörande musiker på flygel, dragspel och gitarr för underhållningen. Kören, som bestod av ca 15 personer hade bildats enbart för att förgylla vår tillvaro. Ett eminent framträdande! En repris nästa är given. En specialskriven version av sången om pepparkaksgubbarna framfördes med glimten i ögat.


En av verserna löd:

Ni komma, vi komma från SCB-land och vägen vi
vandrat tillsammans hand i hand

Så gamla, så visa ni äro alla tre,

Katarakt i era ögon, rullatorerna breve.

 

Efter körsången var det dags för lottdragning. Precis som förra året ingick två lotter i anmälningsavgiften.  I år hade vi förnyat oss och lottade ut biokort istället för blomstercheckar, men pralinerna från Almida hade vi kvar som tidigare. Sammanlagt var det 16 vinster som fick nya ägare.

God Jul och Gott Nytt År!

 

Vid pennan Kajsa Swenson