Av föreningens stadgar framgår dess ändamål, regler för medlemsskap, årsmötesformalia, styrelsens åligganden och hur den väljs. Dessutom hur föreningens räkenskaper hanteras och valet av revisorer. Formerna för samarbetet med seniorföreningen i Stockholm beskrivs också i stadgarna.
Stadgar i Seniorföreningen vid SCB i Örebro
Fastställda 2020-02-26
§ 1 Föreningens namn
Föreningens namn är Seniorföreningen vid SCB i Örebro. Föreningen är ideell och den är politiskt, fackligt och religiöst obunden.
§ 2 Ändamål
Föreningen har till ändamål att verka för medlemmarnas kontakt med SCB, med varandra och med tidigare arbetskamrater.
Föreningen ska ordna verksamheter för medlemmarna i form av exempelvis studiebesök, informationsmöten och sociala aktiviteter.
§ 3 Medlemskap
Den som tidigare varit anställd vid SCB och är pensionär eller deltidspensionär kan bli medlem. Person, som inte är pensionär men som visar stort intresse för föreningens verksamhet, kan med styrelsens medgivande bli medlem.
§ 4 Medlemsavgifter
Medlem ska betala den medlemsavgift som årligen fastställs av årsmötet. Den som inte betalat sin avgift under två år i följd, anses ha lämnat föreningen.
§ 5 Samarbete med seniorföreningen vid SCB i Stockholm
Seniorföreningen i Örebro är en fristående förening i förhållande till föreningen i Stockholm, men de båda föreningarna bör eftersträva ett nära samarbete. Enskilda medlemmar i den ena föreningen äger rätt att delta i den andra föreningens aktiviteter. För att utbyta erfarenheter bör de båda föreningarnas styrelser ha kontakt. Detta kan ske genom att föreningen är representerad vid systerföreningens årsmöte eller vid andra sammankomster och där ger och får information. Styrelsen bör med systerföreningens styrelse diskutera formerna för informationsspridningen mellan föreningarna.
§ 6 Styrelse
Föreningens verksamhet leds av en styrelse bestående av ordförande, minst fyra ledamöter och två suppleanter.
Ordförande väljs av årsmötet för ett år i taget. Övriga styrelseledamöter samt suppleanter väljs av årsmötet för en period om två år, avpassad så att halva antalet styrelseledamöter och suppleanter väljs vid varje tillfälle. Avgår ledamot under pågående mandatperiod går suppleant in som ordinarie ledamot i den ordning man valts, för återstående del av perioden. Styrelsen utser inom sig viceordförande, sekreterare och kassör.
Styrelsen är beslutsmässig när minst tre ledamöter är närvarande, bland dem ordförande eller vice ordförande. Om ordföranden är frånvarande sammankallas styrelsen av vice ordförande.
Vid styrelsens sammanträden ska föras protokoll vilka ska justeras av ordföranden.
Som styrelsens beslut gäller den mening, som mer än hälften av de närvarande röstar för. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intressen och handhar dess angelägenheter vari ingår:
•att förbereda ärenden som ska förekomma på årsmöten och extra föreningsmöten
•att verkställa beslut fattade på årsmöte eller extra föreningsmöte
•att sköta föreningens ekonomiska angelägenheter
•att föra förteckning över föreningens medlemmar
•att för medlemmarna ordna verksamheter i form av exempelvis studiebesök, informationsmöten och sociala aktiviteter
•att upprätthålla kontakter med seniorföreningen vid SCB i Stockholm.
Föreningens firma tecknas av ordföranden eller kassören, var för sig.
§ 7 Räkenskaper
Föreningens räkenskapsår är kalenderår. Styrelsen upprättar varje år en skriftlig verksamhets-berättelse inklusive ekonomisk berättelse (resultat- och balansräkning)
Styrelsens verksamhetsberättelse ska överlämnas till föreningens revisorer senast fyra veckor före årsmötet.
§ 8 Revisorer
För granskning av styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper utser årsmötet två revisorer och två suppleanter för två år, så att halva antalet revisorer och revisorssuppleanter väljs vid varje tillfälle. Revisionsberättelsen ska föredras vid årsmötet.
§ 9 Årsmöte
Föreningens beslutande organ är årsmötet. Årsmöte ska hållas före mars månads utgång.
Kallelse till årsmöte ska vara utsänd minst tre veckor före utsatt datum. I kallelsen ska anges vilka ärenden som ska behandlas vid mötet.
Vid årsmöte ska följande ärenden behandlas:
1. Val av ordförande och sekreterare för mötet
2. Fastställande av röstlängd
3. Val av två protokolljusterare att jämte ordföranden justera protokollet.
4. Fråga om mötet utlysts på rätt sätt
5. Fastställande av dagordning
6.a) Styrelsens verksamhetsberättelse
b) Styrelsens förvaltningsberättelse (resultat- och balansräkning)
7. Revisorernas berättelse
8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
9. Fastställande av budget för verksamhetsåret samt medlemsavgift för det följande verksamhetsåret
10. Val av ordförande för en tid av ett år
11. Val av övriga styrelseledamöter samt styrelsesuppleanter för en tid av två år
12. Val av revisorer samt revisorssuppleanter för en tid av två år
13. Val av valberedning
14. Behandling av förslag, som väckts av styrelsen eller skriftligen inlämnats till styrelsen. Sådana förslag ska ha inlämnats senast 10 dagar före mötet
15. Övriga ärenden
16. Mötets avslutande.
Beslut i fråga av större ekonomisk betydelse för föreningen eller dess medlemmar får inte fattas om ärendet inte funnits med i kallelsen till årsmötet.
§ 10 Extra föreningsmöte
Extra föreningsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna finner det nödvändigt eller när minst en tiondel av föreningens medlemmar kräver detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra förenings-möte får endast de ärenden som angivits i kallelsen behandlas. Kallelse till extra föreningsmöte ska vara utsänd minst två veckor före utsatt datum.
§ 11 Beslut, rösträtt, omröstning och beslutsmässighet
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller, om så begärs, efter omröstning (votering).
Vid årsmöte eller extra föreningsmöte har varje medlem en röst. Varje medlem som deltar får genom skriftlig fullmakt representera högst en frånvarande medlen.
Omröstningar sker öppet, utom vid val där medlem begärt sluten omröstning. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder, vid val sker dock avgörandet genom lottning.
Ledamot i styrelsen får inte delta i beslut om ansvarsfrihet för förvaltningsåtgärd för vilken denne är ansvarig, ej heller vid val av revisor.
Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.
§ 12 Ändring av stadgarna
Förslag till ändring av stadgarna får ges såväl av medlem som av styrelsen. För ändring av föreningens stadgar fordras att beslut fattas av årsmöte med minst två tredjedelars majoritet.
§ 13 Utträde
Medlem som önskar utträda ur föreningen ska anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlem, som efter anmodan två år i rad inte betalat sin årsavgift, skall anses ha lämnat föreningen.
§ 14 Uteslutning
Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att den har försummat att betala beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen.
§ 15 Föreningens upplösning
För beslut om föreningens upplösning fordras antingen att samtliga medlemmar enat sig om det eller att beslut fattas på två av varandra följande möten med föreningen, varav minst ett årsmöte. Beslut fattat på årsmötet fattas med två tredjedelars majoritet.
Beslut om föreningens eventuella tillgångar fattas vid det senare av ovan angivna möten.
2020-03-23
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sidan är uppdaterad: 2018-11-22
2024-11-08