Genomförda aktiviteter 2020
Vi var 16 personer från seniorföreningen som anmält oss till studiebesöket. Väl där var det inte enbart Sven-Arne Ahlberg utan också Thomas Eklund som hälsade oss välkomna.
Thomas började med att informera oss om sällskapet. ÖLIS bildades 1985. Som ordförande då valdes Henry Allard, tidigare talman i riksdagen. Thomas berättade om olika idrottsmän från länet som blivit kända både nationellt och internationellt.
Han berättade också om sällskapets olika aktiviteter, bl.a. caféträffar med olika tema och inbjudna lokala idrottsmän/kvinnor samt ett par möten under åren med framstående rikskända idrottare eller profiler inom press/media. Föreningen har ca. 850 medlemmar.
Vi fick sedan berätta om våra egna kopplingar till idrotten.
Vissa var än idag engagerade inom någon idrott.
Samtidigt med berättelserna intog vi kaffe och kaka.
Sven-Arne tog sedan över och berättade om ÖSK.
Föreningen bildades 1908 och har en mängd idrotter på sin lyra. Bandyn t.ex. var riktigt stor på 50-talet med flera SM-tecken. Inom fotbollen har det inte i modern tid blivit något SM-tecken även om det var riktigt nära 1994 då ÖSK tog stora silvret.
Mer info om ÖLIS finns på deras hemsida www.olis.nu.
Vid pennan: Margareta Söderberg
Kamera: Kajsa Swenson
Efter en vår och sommar med Corona och inställda aktiviteter i hela samhället såväl som i vår förening fick vi äntligen till en aktivitet. Det blev ett föredrag som hölls i City konferenscenter. Vi bokade in det största konferensrummet, Sulan, där vi kunde hålla avstånd mellan varandra. Det kändes som det var efterlängtat med någon form av social samvaro men med respekt för social distansering.
19 personer kom till vårt möte där Roger Q Hjelmqvist berättade och visade bilder från sina resor.
Han presenterade sig som rese- och safariledare med samarbete med bl a Contour Air och WWF. Han har rest till många olika ställen i världen med kameran som ständig följeslagare.
Han har bland annat besökt Uganda cirka 30 gånger.
Roger berättade om fyra olika miljöer och platser och visade bilder därifrån. Många vackra bilder på djur och natur. Han berättade om människoapor: orangutang, schimpans, gorilla och gibbonapa. De har 96% – 99% lika DNA som människan. En annan egenskap hos dessa apor är deras händer. De har en motstående tumme precis som människan så de har samma greppförmåga som människan.
Första stoppet blev Borneo där vi fick se bilder på orangutanger och andra mer eller mindre kända fyrfota djur, fåglar och ormar. Nästa stopp blev Svalbard. Där regerar isbjörnen. Det enda rovdjur som ser människan som ett byte. Och i dess följe har vi polarräven. Huvudsaklig föda är säl.
Fikapaus. Eftersom vi var enda gästerna på konferenscentret hade vi gått om plats även vid fikastunden.
Nästa besök var Galapagosöarna. Ett paradis för Darwin på sin tid där han fick stöd för sina idéer om arternas naturliga urval. Vi fick se bilder på fåglar och andra djur som enbart finns på dessa öar.
Sista stoppet var Uganda, bergsgorillornas land. I trakterna vid Uganda, Kongo och Rwanda finns ett antal nationalparker. Där lever bergsgorillorna. Alla har vi sett reportage och filmer om de Dimhöljda bergens gorillor och allt arbete för att rädda miljön och gorillorna. Tjuvjägare har decimerat stammen kraftigt och antalet har varit nere i ca 300 stycken. Numera är det drygt 1000 individer, alla är identifierade och har ett eget namn.
I arbetet med att rädda gorillorna och även andra djur i trakten som flodhästar gällde det att få med sig lokalbefolkningen. De har fått jobb som parkvakter och medhjälpare som bärare och vägvisare när man har safari rakt in i djungeln. Ett mycket farligt jobb när tjuvjägarna skjuter först och inte ställer några frågor. När man får tag på en tjuvjägare så kan straffet bli betydande. Den person som nyligen sköt en känd gorilla och åkte fast fick 11 års fängelse. Alla expeditioner till gorillornas hemvister är inställt tills vidare. Aporna är nämligen mottagliga för Coronaviruset.
Som slutfråga till Roger undrade vi om det fanns någonstans på jorden som han inte hade varit till och gärna skulle vilja se. Svaret var Nya Zeeland.
Vid pennan: Per-Henry Persson, vid kameran: Jan-Aage Haaland
Onsdagen den 2 september styrde ett 20-tal deltagare i SCB:s seniorförenings utflykt kosan söderut den korta biten till Sannahed strax söder om Kumla. För ovanligheten skull åkte alla i egna bilar i stället för som vanligtvis med buss.
Detta som ett resultat av den pågående coronapandemin.
Sannaheds friluftsmuseum var målet för dagen med guidning på den gamla exercisplatsen och militärförläggningen från tiden runt förra sekelskiftet. I härlig sensommarsol mötte en guide upp i fin uniform av modell äldre. Han visade oss runt i den gamla officersmässen, den s. k. Bielkemässen, där han berättade om hur militärlivet tedde sig för officerare och manskap i Sannahed på den tiden det begav sig.
Därefter fick vi också titta på Sannaheds hembygdsförening utställning av samlingar i det s.k. Nutidsmuseet som visade olika interiörer i hemmiljö och affärsverksamhet från förra sekelskiftet och fram till 1970 – 1980 ungefär. Igenkänningsfaktorn var stor.
Avslutningsvis gick vi också runt och tittade i och på alla gamla fina hus i hembygdsgården. Utflykten avslutades med en god gemensam lunch på restaurang Goda Rum i Kumla sjöpark.
Vid penna o kamera: Olle Bergsten
Höstpromenaden den 12 november genomfördes som planerat, men med endast ett fåtal deltagare.
Vädret var gråmulet som så många andra dagar nu under november men vandringen runt Oset på ca 2 timmar inkl. fika var skön ändå. Medhavd fika intogs på udden längst ut mot Hemfjärden på väg mot Rosenberg-stugan (se bilden).
Vid pennan o kameran: Olle Bergsten
Nio promenadsugna scbseniorer mötte upp vid Naturens hus på förmiddagen för en vandring i Rynningevikens naturreservat. Vädret var på sitt bästa hösthumör med strålande sol från en klarblå himmel och 5 - 6 grader varmt.
Rynningeviken låg som spegel så långt vi kunde se. Vi gick längs promenadvägen över Lillån bort mot Rävgången och vidare längs sjökanten upp till raststugan vid utsiktspunkten uppe på högen.
Sedan tog vi sikte på gömslet för fågelskådning längst ut på landgången i vasskanten nedanför kullen. En perfekt plats för medhavt fika att njuta i solen.
En och annan kvardröjande fågel syntes också här och var vid strandkanten och i buskagen. Efter ca 2 timmar var vi sedan tillbaka till Naturens hus efter en fin och trevlig promenad.
Vid pennan o kameran: Olle Bergsten
2024-08-27